torsdag den 8. december 2011

Info om synstest !

Ved en synstest forstår man den almindeligste og billigste test af synet, der bruges. Alle folkeskoleelever og alle værnepligtige har været igennem en sådan synstest.

Snellens tavle

Hvad sker ved selve undersøgelsen?

  • Ved en synstest benytter man Snellens tavle, der består af en lysende hvid baggrund med syv til ni linier med sorte bogstaver af forskellig størrelse. Der findes også en tavle med figurer beregnet til børn, hvor figurerne har forskellig størrelse.
  • Man står sædvanligvis i seks meters afstand fra tavlen og har det ene øje dækket til. Hvis du bruger hånden til at dække over det øje, du ikke ser med, må du ikke presse på øjet, fordi det kan nedsætte synet på øjet, når det bagefter skal testes.
  • Lægen udpeger et bogstav og du skal så identificere det. Ovenover hver række af bogstaver, står et lille tal, der angiver afstanden i meter, som du skal kunne se bogstavet på, for at have normalt syn. Den øverste række skal kunne læses på 60 meter, de næste på henholdsvis 36, 24, 18, 12, 9 og 6 meter. Står du i seks meters afstand skal du med andre ord kunne læse alle linier.
  • Kan du læse den nederste linie, skriver lægen brøken 6/6, hvilket vil sige normalt syn. Kan du for eksempel kun læse 18-meter linjen, skriver lægen brøken 6/18, og så skal du forsøge ved en optiker eller en øjenlæge, om briller eller kontaktlinser kan bedre synet. Hvis synet ikke kan bedres med briller, kan der foreligge en egentlig øjensygdom. Nogle gange udregner lægen synsbrøken og oplyser denne: hvis synsstyrken for eksempel er 6/12 kan dette omregnes til 0,5 eller 50% af den normale synsstyrke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar